Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, Αθήνα_κέντρο




Απ' την ημέρα ίδρυσης, εδώ και μερικούς μήνες, του παγκόσμιου φαινομένου που ονομάζεται masaboukes.blogspot.com(!), μία κοιλιόδουλη ιδέα τυραννούσε το μυαλό μου! Μία ημερήσια τσάρκα στο κέντρο-καράκεντρο της Αθήνας και όπου γουστάρω να μπαίνω να τρώω απ' το πρωί ως το απόγευμα! Οπότε φαντάσου την ευτυχία μου όταν το κατάφερα, απ'το πουθενά, δυο φορές σε μια εβδομάδα!! Έχοντας λοκάρει τις επιλογές μου, ξεκινήσαμε από το πρωί με σούπες και κρασί στην Ήπειρο μέσα στη Βαρβάκειο αγορά, συνεχίσαμε με τσίπουρο και ρετσίνες στα Καραμανλίδικα του Φάνη στην Ευρυπίδου και σβήσαμε με γλυκά και παγωτά στα Σερμπέτια στου Ψυρρή. Κόλαση!! Και επειδή στον Φάνη κάτσαμε κάνα 6ωρο (αθροιστικά) και δοκιμάσαμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ το πρώτο μπλογκάρισμα ανήκει δικαιωματικά σ'αυτόν! 

Ο χώρος καλαίσθητος, μερακλίδικος και πρωτότυπος, μας είχε μπει στο μάτι από καιρό. Συνδυάζει παντοπωλείο, όπου μπορείς να αγοράσεις κάθε λογής αλλαντοτυροκαλούδια και όχι μόνο, και μεζεδοπωλείο με τουμπανίδικους μεζέδες κυρίως για ενήλικες (εκτός κι αν έχεις μάθει τη μικρή σου σε παστουρμάδες, καβουρμάδες και παστράμια!). Δε θα κάτσω να σου πω τις τιμές μία μία, αλλά υπολόγισε τις μερίδες από 5,50 έως 7,5€ σε μέγεθος ανθρώπινο και συνηθισμένο (όχι μασαμπούκα δηλαδή!). Ξεκινάς με μικρό κέρασμα παστράμι Δράμας και γραβιέρα περίεργη σε λαδόκολλα (μη με ρωτάς συνέχεια λεπτομέρειες για τα τυριά και τα αλλαντικά, γιατί μετά τα τσίπουρα τα ξεχάσαμε όλα!). 
Η αρχή έγινε με σκουμπρί, περιποιημένο πάνω σε φύλλα σπανακιού, σε πιάτο που οπτικά σε κερδίζει με την πρώτη. Για γεύσεις δε θα ρωτάς και πάλι! Όπου ξεφεύγουν από το τέλειο θα σε ενημερώνω. Φάβα Φενεού, που επειδή πάντα την επιλέγω, ξέρω πως εδώ ήταν από τις καλύτερες. Για παστουρμά επιλέξαμε ένα πιάτο καθαρό και σκέτο για ορίτζιναλ γεύση και δικαιωθήκαμε απόλυτα. Απλό σαχανάκι τυρί για τον άμαχο πληθυσμό αλλά και σαχανάκι καπνιστό με σκόρδο και βασιλικό για πιο μυημένους ουρανίσκους. Παξιμάδι Τραχειάς με ανεβατό και ντομάτα, όπου εδώ είχαμε την πρώτη ένσταση μιας και θα προτιμούσαμε στο ανεβατό μια πιο έντονα αλμυρή και υπόξινη γεύση, όπως το έχουμε συνηθίσει στην γνήσια εκδοχή του στην επαρχία. Ξεκινάει η μάχη των κυρίως πιάτων!
Δοκιμάσαμε πλιγούρι με μανιτάρια και κουρκουμά, εξαίσιο αλλά και με ιδιαίτερη γεύση, όπως καταλαβαίνεις, σουτζούκι καραμανλίδικο με αυγά μάτια, μεζές απ'τους λίγους και σαχανάκι με παστουρμά, σουτζούκι και αυγά-ντομάτα, δε σου λέω τίποτα!! Ιδιαίτερη αναφορά όμως πρέπει να γίνει στα καραμανλίδικα λουκάνικα παρμάκ με πίτα, σε πιάτο πολύ μελετημένο με κρεμμύδια, μουστάρδες και τα σχετικά, όσο για το όνομα έλα να ρωτήσεις να σου φύγει η περιέργεια! Για το τέλος άφησα το πιάτο με μοσχαρίσιο καβουρμά με πατάτες και πιπεριές, το οποίο οφείλω να ομολογήσω (ίσως και λόγω καταγωγής κατά το ήμισυ από την μαμά του καβουρμά Θράκη) πως το περίμενα πιο brutal, πιο ξεκάθαρο σε γεύση καβουρμά και σίγουρα με λιγότερο άνηθο! 

Για τελείωμα, κερασμένο γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού καρότο (fair enough) και φεύγεις με τις καλύτερες εντυπώσεις! Επειδή όλα τα παραπάνω συνέβησαν δυο φορές σε μια εβδομάδα και επειδή τα πιάτα και τα ποτά έδιναν κι έπαιρναν, δε θα σου βγάλω αναλυτικό κοστολόγιο. Θα σου πω μόνο ότι δύο μασαμπούκες για να σκάσουμε και να μεθύσουμε χρειαστήκαμε 32€ έκαστος σε 3 ώρες! Οπότε υπολόγισε τα μισά για να τσιμπήσεις και να ψευτοπιείς σαν νορμάλ άνθρωπος ή ένα 25άρι το άτομο για να φύγεις ευτυχισμένος (εμείς μάλλον είμαστε εκτός συναγωνισμού!).


Σχόλια